Onderhoud

Alvorens enige behandeling uit te voeren, is het noodzakelijk de vers gelegde vloer te laten drogen. Een periode van 3 tot 6 maanden is onontbeerlijk voor de verdamping van het water van de ondergrond, het water van de (lijm)mortel, alsook het vocht uit de tegels die zelden droog zijn op het ogenblik van hun verwerking. Hoe meer water in de vloer aanwezig is, hoe langer de droogtijd.

Tijdens deze droogtijd is het aangewezen de vloer enkel met een natte dweil (zuiver water) te reinigen, om te vermijden dat de poriën van het materiaal verstopt zouden geraken, waardoor de verdamping van het water zou worden vertraagd of zelfs geblokkeerd.

De voegen :
Wees er zeker van dat de voegen goed gevuld zijn en dat er geen spleten meer zijn waardoor het water zou kunnen insijpelen.

Indien, na de plaatsingswerken, de vloerbekleding bijzonder vuil is, moet deze geschuurd worden met behulp van Lithofin multi-reiniger. Voor de liefhebbers van blinkende vloeren bestaan er andere onderhoudstechnieken, deze maken gebruik van natuurlijke of synthetische was. Het gebruik hiervan is echter delicaat.

Onderhoud, poetsen en bescherming

Door zijn hardheid en zijn quasi onbestaande porositeit (0,24 %) biedt Blauwe Steen uit Henegouwen een bijzonder goede weerstand tegen vervuiling, graffiti en milieuverontreiniging. Desondanks sluiten deze kwaliteiten niet uit dat een minimum aan onderhoud zijn patina moet helpen tot stand brengen.

Binnenbevloering

Onderhoud met natuurlijke zeep:
Het gebruik van een neutrale zeep wordt aanbevolen, type " Marseille zeep ", in schilfervorm (vlokken) en opgelost in warm water. Deze zeep dient echter in redelijke verhoudingen gebruikt te worden (een handvol vlokken in 10 liter water). Zeepresten vormen immers een onesthetische film op het tegeloppervlak.
Alle bijtende of zure onderhoudsproducten moeten geweerd worden.
In het begin zal men de zeep niet afspoelen teneinde de doordringing ervan te bevorderen in de decoratieve laag van de stenen. De gebruiker zal dus soms geduldig moeten zijn en hij mag niet vergeten dat een natuursteen evolueert gedurende zijn hele leven, en dat is nu juist één van zijn charmes.
Men vindt in de handel ook onderhoudsproducten die specifiek voor natuursteen bestemd zijn, zoals bijvoorbeeld de producten van het merk Lithofin. Deze onderhoudsproducten geven over het algemeen goede resultaten, op voorwaarde dat de richtlijnen van de fabrikant nauwgezet opgevolgd worden en dat overdoseringen vermeden worden.

Buitenbevloering

Om vetvlekken te verwijderen, bijvoorbeeld na een barbecue, volstaat het te wachten tot het regent (de ECHTE Blauwe Steen uit Henegouwen is namelijk niet poreus).
Indien nodig kan men een emmer water waaraan 2 soeplepels ammoniak toegevoegd werden, over de vloer gieten en er met een harde borstel over schuren, waardoor deze zijn origineel aspect zal terugkrijgen.
In een schaduwrijke omgeving (vegetaties), aarzel dan niet om javelwater (bleekwater) te gebruiken, maar hou hierbij wel rekening met uw grasperk.
Tijdens de herfst en de lente is een onderhoud met natuurlijk zeep ZONDER SPOELEN aangeraden om het grijs-blauwachtige aspect van de blauwe steen te behouden.
Het ontvlekkingsmiddel voor kledij K2R® verwijdert perfect vetvlekken, vlekken van motorolie en laat geen enkel spoor na.

Onderhoud van keukenwerkbladen

De Blauwe Steen is opnieuw in de mode gekomen in onze keukens. Wij hebben nog mooie herinneringen aan de grote bakken in massieve blauwe steen onder de waterpompen van onze voorouders. De nostalgie van "de goeie ouwe tijd" en de zachtheid van het leven liggen waarschijnlijk aan de basis van de interesse die herleeft.
Aanvankelijk kunnen onaangename verrassingen doen twijfelen.
Zure vloeistoffen kunnen de decoratieve laag van de steen een lichtere kleur bezorgen. Hoe komt het dan dat oude werkbladen nog zo mooi gebleven zijn ? Eenvoudigweg omdat de jaren hen die zo karakteristieke patina hebben bezorgd.
Om de afwezigheid van patina te compenseren, en het werkblad te beschermen, zullen steenhouwers een beschermingsbehandeling aanbrengen die u af en toe moet hernieuwen.
Voor het dagelijks onderhoud kunt u het keukenwerkblad schoonmaken met uw gewoon afwasproduct of met gewone slaolie.

Kleine gaatjes

Het gebeurt vrij vaak dat kleine zwarte vlekken aan het oppervlak van de tegels verschijnen en dat kleine afschilferingen na verloop van tijd loskomen.
Dit fenomeen is inherent aan de structuur van alle kalksteensoorten en heeft geen enkel schadelijk gevolg voor de duurzaamheid van het materiaal.
Als u de bevloering van oude gebouwen observeert, merkt u op dat dit fenomeen altijd voorkomt.

Hoe kunnen we het optreden van kleine gaatjes beperken ?

 • plaats een waterdicht membraan onder de deklaag
 • de stenen niet laten weken voor de plaatsing
 • gebruik geen te vochtige mortel
 • laat alles goed drogen na de plaatsing
 • wacht, indien mogelijk, enkele dagen voor het maken van de voegen
 • laat het water van de schoonmaak niet stagneren
 • ga de waterdichtheid van de voegen goed na
 • volg ons onderhoudsadvies zeer goed

Renovatie van de blauwe steen

In vergelijking met andere gelijksoortige stenen waarvan de fysische en mechanische kenmerken niet of amper gekend zijn en met samengestelde materialen, kan onze steen altijd een "lifting" gebruiken.

Gelieve daarvoor contact op te nemen met één van onze verdelers (Steenhouwers - marmerbewerkers) of met een in renovatie - restauratie gespecialiseerd bedrijf. Raadpleeg eveneens de overvloedige literatuur van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf.

Bescherming tegen graffiti :
Als men geïnvesteerd heeft in een gebouw en zeker in de mooie afwerking van de voorgevels in Blauwe Steen, dan is men altijd teleurgesteld te zien dat er mensen zonder scrupules zijn die deze mooie realisaties bezoedelen.

Gelukkig absorbeert de Blauwe Steen, die niet poreus is, deze verf en inkt niet. De verf kan dus gemakkelijk verwijderd worden met behulp van een oplosmiddel. Het oppervlak lichtjes met zand bestrooien, verwijdert de diepzittende vlekken. Preventieve behandelingen bestaan evenwel om de reiniging te vergemakkelijken.
Er bestaan twee totaal verschillende manieren van bescherming van uw gevels in Blauwe Steen.

De eerste bestaat erin om een laag met polymeren op het oppervlak te strijken, die de steen donkerder maakt (zelfs als de steen oorspronkelijk een lichte afwerking heeft). Deze behandeling is slechts mogelijk in bepaalde gevallen, want zij verandert het aspect van de steen volledig.
De andere methode bestaat uit een behandeling die het aspect niet aantast. De vlekken van de graffiti kunnen simpelweg verwijderd worden met een verdunningsmiddel. De C.V.A. Carrières du Hainaut raadt het gebruik van Imperplex aan, een product van de firma THIRY te Leuven.


Meer info: www.carrieresduhainaut.com

10 Tips tegen vlekken

 • 1. Roestvlekken, bruine vlekken

  Schuur zacht in rondjes met fijn glaspapier en water. Als de afwerking gepolijst of verzoet is, ga er dan over met een oplossing van 50 % terpentijn en 50 % lijnolie.

 • 2. Vlekken van siliconen

  Siliconen - kit in tube : Verwijder de restjes met een breekmesje en ga nadien te werk zoals in 1 Vloeibare of vochtwerende siliconen : Verwijder meteen de vlekken met een oplosmiddel, en indien nodig, ga verder met 1.

 • 3. Vetvlekken of vlekken van minerale of plantaardige olie

  Aceton, ammoniak of K2R spray Voorbeeld : Na een barbecue op een terras in Blauwe Steen, volstaat het om een emmer water met 2 lepeltjes ammoniak over het oppervlak te gieten.

 • 4. Vlekken van exotisch hout

  Buitenshuis verdwijnen de vlekken vanzelf. Binnenshuis moeten we Javelwater (bleekwater) gebruiken. Als de vlekken hardnekkig zijn, meng dan plaaster met Javelwater, breng dit aan en laat drogen.

 • 5. Vlekken van koffie, wijn, limonades

  Gebruik water met zeep en wrijf er lichtjes met een spons over (het type van afwas-spons).

 • 6. Bloedvlekken

  Ga te werk zoals vorige stap.

  7. Inktvlekken

  Javelwater (bleekwater).

 • 8. Vlekken van verf

  Thinner voor de verf (als deze nog nat is), of anders een afbijtmiddel als de verf al ingetrokken is.

 • 9. Vlekken van koperoxidatie, zwarte vlekken en "het vergroenen"

  Breng een dikke brij aan die bestaat uit een anderhalf deel ammoniak, een deel ammoniumchloor en 4 delen absorberend poeder (plaaster).

 • 10. Vlekken van urine

  Ga tewerk zoals in 5, indien nodig ga verder zoals in 1.